1 Şubat 2014 Cumartesi

Kestanenin bilinmeyen faydaları

Kestane, yüksek kalorisine rağmen kış aylarının vazgeçilmez besinidir. Peki, kışın bolca tüketilen kestanenin sağlığa faydalarını biliyor musunuz? 



Diyetisyen E. Funda Tuzgöl, kestanenin faydaları ve tüketirken dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında önemli bilgiler veriyor..
Kestane posa yönünden zengindir. Düşük oranda yağ içerir. B1, B2, C vitamini ve manganez gibi mineralleri içerir. Ancak kalorisi yüksektir. Bu nedenle zayıflama diyeti uygulayanlar ve şeker hastaları kestaneyi tüketir tüketmez bir protein kaynağı tüketmelidirler ki kan şekerleri hızla yükselmesin. Ancak eğer kestaneyi haşlayarak tüketirseniz kilo aldırıcı etkisini azaltabilirsiniz. Çünkü haşlanan besinlerin fırınlanan besinlere oranla glisemik indeksleri daha düşüktür. Bu durumda haşlanmış kestane fırınlarmış ya da közlenmiş kestaneye oranla daha geç kan şekerini yükseltir.
İki orta boy kestane yaklaşık 20 gramdır. 12 g karbonhidrat, 2,5g protein, 1 g yağ içerir. 71 kalorilik enerji sağlar. Bu da 1 ince dilim ekmeğe eşittir.
  • Şeker, protein, yağ, sodyum ve potasyum içerir.
  • Kestane birçok hastalığa karşı vücudu korur.
  • Pektin düzeyi yüksek olduğu için ishale iyi gelir.
  • Karbonhidrat düzeyi yüksek olduğu için şeker hastalarına önerilmez.

Bitkilerde bulunan östrojen; kestane, fasulye, mercimek, keten tohumu gibi besinlerde bol bulunur. Zayıf östrojenik etki göstermelerinden dolayı osteoporozis tedavisinde östrojen düzeyini dengeler. Bu nedenle menopoza girmiş kadınlara ve 50 yaş üstü erkeklere eğer kilo problemleri ve şeker hastalıkları yoksa günlük olarak kestane tüketmeleri önerilebilir.

Cilde de iyi geliyor

  • Deri sağlığında etkilidir. Daha çok kabuğunun kaynatılması ile yapılan solüsyonların deri ile ilgili sağlık sorunlarına iyi geleceğine dair bilgiler vardır.
  • Antioksidan düzeyi yüksek olduğu için yara iyileşmesi için de kullanılmaktadır.
  • Erkeklerde prostat kanseri riskini azaltır.
  • Hemaroid (basur), varis, burkulma, çıkık, böbrek taşı düşürme, sinüzit, nefes darlığı gibi sağlık sorunlarında kestane tüketmenin iyi geldiğine dair çalışmalara rastlanmıştır.
  • Tozundan iltihap giderici olarak yararlanan toplumlar da vardır.
  • Posa yönünden zengin olduğu için kolesterol düşürücü etkisi vardır.
  • Penisilin etkisinden dolayı bağışıklık arttırıcı etkisi vardır.
Dünya mutfaklarından en çok Çin mutfağında kullanım alanlarına rastlanmıştır. Türk mutfağında ise kestane; közlenerek, patlatılarak, fırınlanarak, haşlanarak, şekerlemesi yapılarak ve etli yemek olmak üzere pek çok çeşitte kullanılmaktadır.

Kestane

Kaynak: Hürriyet aile

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Küfür, hakaret içeren yorumlar yayınlanmayacaktır.
Teşekkürler..

Bumerang - Yazarkafe

Bumads

Mart 2007'nin "En iyi blog"u Seçilmişti blogum!Teşekkürler destekleyen herkese...