15 Mart 2014 Cumartesi

Kisilerarasi iletisim catismalari/ Catisma siniflamasi :

Kisiler arasi sinif catismasinda derlenebilen catisma turleri sunlardir:

1..Aktif catisma (Kotu adam ne soylese kotudur )

· Karsi karsiya gelen kisilerin, birbirlerinden hoslanmamalari, birbirlerine kizmalari durumunda, aktif catisma ortaya cikar. Aktif catisma sergileyen kisiler, birbirlerinin ne soyledigine aldirmadan, hatta yeterince biribirlerini dinlemeden, karsilikli elestiri yoneltirler ya da kavga ederler. Ornegin, karsimizdaki bir kisi ile ilgili olumsuz gecmis bir yasamimiz varsa, bugun bizim dusundugumuz bir seyi bile dile getirse yine de ona sininrlenebiliriz. " Bosa gitmez kotuye bir ceza verilince " orneginde oldugu gibi, hazir firsatini yakalamiske gecmisi intikamini almaya calisabiliriz.
Bugunku ilgisiz bir olayi bahane edip, gecmisin intikamini almaya calismak bir hatadir. Gecmisteki ofkemizi gecmiste halletmeliydik.



Eger bir ofkemizi ertelemek zorunda kalmissak, bu ofkemizi ilgisiz olaylara bulastirmamaya calismaliyiz.

· Eger, gorunurde belirgin bir sebep olmadan karsimizdaki insandan rahatsiz oluyorsak, bu rahatsizliga yol acan sebep, buyuk bir ihtimalle bizim icimizde gizlidir. Diyelim ki ben telasli bir insanim, telasli olmaktan oturu rahatsizlik duyuyorum ve bu durumun da farkinda degilim. Bu ozelliklere sahip birisiyle tanistigimda, o
kisiye, acik-secik tanimlayamadigim bir ofke duyabilirim. Temelde ofkem kendime yoneliktir.

Cunku bir baskasina ofkelenmek, kendimize ofkelenmeye oranla daha ekonomiktir; bize daha az aci verir.

2. Pasif catisma ( Kusler Diyalogu ):

Birlikte yasayan insanlarin, birbirleriyle iletisim kurmamalari da bir catisma sayilmaktadir. İnsanlar, herhangi bir sebepten oturu, ornegin cekindikleri ya da kus olduklari icin birbirleriyle iletisim kurmazlar.

Kuskunluklerimizin onemli bir bolumu, aslinda bir tur barisma cagrisi olabilir. Kustukten sonra parmaklarini dugum yapip " haydi boz" diyen cocuklar gibi biz yetiskinler de, kafalarimizi cevirerek ya da kapilari carparak, karsimizdakinin dikkatini cekmeye calisiyor olabiliriz.

Evlerimizde kuskunlukler bazen gunlerce surer. Kusenler ve kusulenler birlikte agir bir yuku paylasmaktadir. Bir yanda kuslugumuzu surdurmek isterken bir yandan da barismak isteriz. Bu ikilem ruh saglimizi bozabilir.

Buyuklerin birbirlerine kusmeleri zararli olabilir. Buyuklerin
cocuklara kusmeleri ise , cocuklar acisindan cok daha zedeleyici, ruh sagligini bozucu nitelikte olabilir. Cocuklari sevgiden yoksun
birakarak cezalandirmak yerine, onlarla konusarak hatalarini
tartismak, verdikleri zararlari telafi ettirmek cok daha fonksiyonel
olabilir. Cocuklarimiza kuserek bir pasif catisma ortamı yaratmaktansa, onlara bagirip cagirmak bile daha az zedeleyici olabilir.


3. Varolus Catismasi ( Ben sandim ki...) :

Bir insan karsisindakinin sozlerini yanlis anlarsa, ya da onun sozleriyle ilgisi olmayan bir mesaj verirse, bu duruma varolus catismasi adi verilir..

Birbirini iyi isitemeyen iki kisi konusmaktadir:

- Eve mi gidiyorsun ?

- Hayir eve gidiyorum.

- Ben de eve gittigini sanmistim.

Yukaridaki konusmada mesajlar yerine varmamis, dolayisiyla da iki
insan iletisimde bulunmus gibi gozukseler de birbirine
ulasamamislardir.

Varolus catismalari, kisilerin sahip olduklari ozelliklerden
kaynaklanabilecegi gibi, iletisim ortamindan ya da icinde yasanilan kulturden de kaynaklanabilir. Gunluk yasamimizda siklikla sergilenen imali iletisimler sirasinda da varolus catismasi yasanmasi ihtimali oldukca yuksektir. " Kizim sana soyluyorum, gelinim sen anla "
anlayisinin hakim oldugu iletisimlerde, mesaj sahibi tarafindan asil hedeflenen kisi, uzerine alinmayabilir ya da mesaji yanlis anlayabilir. Bazen de, imali iletisime alismis kisiler, aslinda baskalarina verilen mesajlarin, kendilerine verildigini zannedip alinirlar. Bu da bir varolus catismasidir.

4. Tumden Reddetme ( Hic....) :

Eger bir kisi, kendisine yonelen mesaji tumuyle reddeder, tamamen aksi gorusu savunursa, tumden reddetme catismasi sergilemis olur.

Tumden reddetme davranisi sergileyenler, belli bir konu uzerinde enine boyuna dusunmek, ayrintilara inmek yerine kolayca toptanci cozumlere ulasiverirler. Ayrintiya inmek, irdelemek ve arastirmak, tumden reddetme ile bagdasmaz. Cunku bir konunun ayrintilarina inerek
incelediginiz zaman, o konuya iliskin olarak karsinizdakinin belirttigi bazi goruslere katilma ihtimaliniz ortaya cikar.
Ornegin, "En buyuk bizim takim " , Tek yol benim partim " diyenler gibi.

5. Onyargili catisma ( Ben kararimi coktan verdim..) :

Kisiler, belli bir konuda tartismaya baslamadan once, o konuda bir onyargi/pesin hukum edinmislerdir; tartisma, sirasinda israrla bu onyargilarini savunurlar; tartisma, onlarin baslangicta vermis olduklari karari herhangi bir sekilde etkilemez. Onyargisini test etmeye niyeti olmayan kisi, bu yargisini degistirebilecek nitelikteki bir takim yeni bilgilere kulaklarini kapatir. Dolayisiyla karsisindaki kisinin sozlerine de kulaklarini kapatmaya calisir; o ne soylerse soylesin, kendi gorusunu surdurur. Ornegin, patronundan zam istemeye gelen bir calisan, ucretinin cok az oldugunu dusunmektedir. Patron ise yeterli- hatta fazla- ucret odedigi kanisindadir. Oturup konusur, tartisirlar, ikisi de birbirini ikna etmeye calisir. Fakat masadan kalktiklarinda, ikisinin de baslangictaki gorusleri degismemistir.


Alıntıdır..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Küfür, hakaret içeren yorumlar yayınlanmayacaktır.
Teşekkürler..

Bumerang - Yazarkafe

Bumads

Mart 2007'nin "En iyi blog"u Seçilmişti blogum!Teşekkürler destekleyen herkese...