13 Nisan 2014 Pazar

Ev yapımı etsiz çiğköfte tarifi

Biri çiğköfte mi dedi!
Nasssıııl severim nasıl!:)

Aşağıdaki tarif tesadüfen gördüm, hemen not aldım. Baştan söylüyorum benim açımdan denenmiş bir tarif değil.. Hatta çiğköfte içerisinde konserve mısırı da hiç duymamıştım ama değişik olabilir..

Urfa usulüymüş galiba, Urfalı bir okur rastgelirde öylemiymiş yorum bırakırsa mutlu olurum, hatta orjinal tarif verirse çok daha mutlu olurum:)


Malzemeler



  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı köfte baharı
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 5-6 diş sarımsak
  • ½ su bardağı nar ekşisi
  • ½ su bardağı ceviz
  • ½ su bardağı fındık
  • ½ su bardağı zeytinyağ
  • 2 dilim ekmek
  • 2 su bardağı rendelenmiş domates
  • 2 su bardağı bulgur
  • 4 yemek kaşığı isot
  • 1 adet kuru soğan
  • 220 gram konserve mısır
Yapıılışı;
  • Bulguru derin bir kaseye koyun.
  • Üzerine rendelenmiş domatesi dökerek karıştırın.
  • Üzerini kapayın ve bulgurun yumuşaması için 45 dakika dinlenmeye alın.
  • Ceviz, fındık, sarımsak, kuru soğan, bayat ekmek, mısır ve salçayı rondoda iyice çekin.
  • Bu karışıma şişmiş olan bulguru ve diğer malzemeleri ekleyerek yoğurun.
  • Daha sonra robotta 1 dakika kadar çekin.
  • Tüm malzemeler robota sığmazsa 2-3 parça halinde çekebilirsiniz.
  • Robottan çektiğiniz karışımı 5-6 dakika yoğurun.
  • Hava almayacak bir saklama kabına koyarak bir gece dinlendirin.
  • Elinizle şekil vererek marul yapraklarıyla birlikte servise sunabilirsiniz.
Hürriyet.aile.com

5 yorum:

  1. nural hanımcığım... antep usulu herhalde bunu bizler bir limonu kabuklarıyla doğrarız bir kaşık dolusu yoğurt koyarız.çok güzel olur. çocukluğum mersinde geçti. bana gelinde birde size fellah köftesi yapayım.çiğköftenin etli ,etsiz olanına kuru köfte fıstıklı tahinli küncülü batırığımız da güzel olur.şimdi başka şehirdeyiz.daha doğrusu mutfak kültürümüzde çukurova izmir içanadolu karışıkbulgurlu bütün çeşitler güzel olur. daha yeni açmıştım . sizlerede afiyet olsun.sevgiler emel.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ooovv fellah köftesi de şahane olur:) Ellerinize sağlık kısmet belli mi olur belki bir gün olur, çok teşekkürler:)
      Sizin çiğ köfte tarifini de yapayım ben.. Hem denenmiş hem siz güzel diyorsanız güzeldir o.
      Tam tarif verseniz keşke:)

      Sil
  2. nural hanımcığım... hiç belli olmaz dünya küçük ....kısmette varsa inşallah tanışırız. çok memnun olurum.çünkü gönlümde gözümde sizinle ....yakınımda falan olsan yapar hemen getiririm. inan.(FELLAH KÖFTESİ ) TARİFİ ama benim yaptığım ...malzemeler..3 su bardağı köftelik bulgur,yarım su bardağı un,1 kaşık dolusu biber salçacı,1 baş sarmısak,1 limon,tuz,kimyon,karabiber ,sıyıyağ....bulgur sıcak suda ıslatılır,biraz durduktan sonra içine un salça,tuz,kimyon,karabiber konulur.iyice hamur kıvamına gelinceye kadar yoğrulur.bir tarafa bir tas su konur. azar azar avuçuna su alır.yoğurduğumuz fındık büyüklüğünde toplar yapılır.ortasına parmakla basılır.bir tepsiye konulur.üzerine yapışmasın diye un serpilir.diğer tarafta kaynar suda köfteler haşlanır. haşlanınca derince bir kapa koyulur.bir tavada sıvıyağ ile birlikte sarmısak kavrulur,sonra 3 domates rendesi koyur kavrulur.1 limonun suyu dökülür oda hep beraber kavulur,dindireceğim zaman maydonozu ekleyerek köftelerin üzerine dökülür. sonra ikisi harmanlanır ve yanında tere,turpla çok güzel gider.afiyet olsun.sevgilerimle emel....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canıım Emel hanımcım ❤ Ellerinize, güzel gönlünüze sağlık, yemiş kadar oldum inanın.. Çok teşekkürler. Kesin yapacağım bu tarifi ve kulaklarınızı da çınlatacağım:)

      Sil
  3. nural hanımcığım.....bu çiğ köfteye biz yalancı çiğ köfte deriz. malzemeleri.... bunun bulguru en ince köftelik bulgur ,yeşil soğan ,küçük baş soğan, dometes rendesi bolca,(bu ben yazdan kaynatır. kavanozlara koyarım hazır olur elimde)1 tane limon,yarım demet maydonoz , 1 yemek kaşık dolusu taze yoğurt.önce tepsiye bulguru dökülür.üzerine domates rendesi(4) dökülür.1 limon elma dilimi gibi doğranır.kuru soğanı içine çok incecik doğranır.tuz,karabiber pulbiber ,az kimyon hepsi birlikte hamur oluncaya kadar yoğurulur. limon kabuklarıyla yoğrulduğu için değişik bir aroma verir.sonra içine doyranmış yeşil soğan konur.maydanoz konur .sonra elle sıkılır..çiğ köfte gibi şekil verilir.marulla yenir.afiyet olsun sevgilerimle emel.

    YanıtlaSil

Küfür, hakaret içeren yorumlar yayınlanmayacaktır.
Teşekkürler..

Bumerang - Yazarkafe

Bumads

Mart 2007'nin "En iyi blog"u Seçilmişti blogum!Teşekkürler destekleyen herkese...