18 Aralık 2014 Perşembe

Gerçek pozitiflik!

Eğer bir insan,“Pozitif düşünüyor ve davranıyorum, ama yansımalar asla pozitif değil.”diye düşünüyorsa, yanılıyordur. 
“Gerçek pozitiflik, her durum ve şart altında elinden gelenin en iyisini yapmaktır.”Psikolog Dr.. Davut İbrahimoğlu-




Pozitif psikolojinin öncülerinden Martin Seligman’a göre hayat sadece engelleri aşmak değildir. İnsan mutlu olmak için yaşamalıdır. 
.
Martin Seligman’ın daha mutlu ve refah içinde bir hayat yaşamak için bizim elimizde olan ve istediğimiz takdirde çoğumuzun uygulayabileceği beş adımlı bir formülü var:
.
1-Aklımızdaki pozitif duygu ve düşüncelerin sayısını artırmak. Bilimsel birçok deneye göre, zihnindeki düşüncelerinin çoğu olumlu olanlar daha mutlu oluyorlar.
Seligman, depresyonda bile olsanız, her gece o gün yaptığınız üç olumlu davranışı –bunlar çok önemsiz, küçük şeyler bile olabilir- aklınızdan geçirerek uyumanızı öneriyor. Bu küçük egzersiz bile ertesi günün iyi geçmesine neden oluyor. Bunu alışkanlık haline getirenlerde ise depresyon riski azalıyor.
Anlaşılan o ki zihnimizi olumlu düşüncelere odaklamak bize iyi geliyor. Olumsuz duygular ise (kızgınlık, kıskançlık, nefret, utanma, suçluluk...) bizi mutsuz ediyor.
2- İnsanın kendi güçlü yönlerini keşfetmesi ve hayatında bu güçlü yönlerini daha çok kullanması gerekiyor. İş hayatında kendi güçlü yönleri kullanan insanlar yaptıkları işle bütünleşiyorlar, zamanın nasıl geçtiğinin farkına bile varmıyorlar. Bu durumu Mihaly Csikszentmihalyi “akış” (flow) olarak tanımlıyor.
İnsanı “alıp götüren” bu iş birisi için bahçeyle ilgilenmek ya da çocuk yetiştirmek olabileceği gibi başkası için şirket yönetmek ya da arkeolojik kazı yapmak olabilir.
3- Seligman’a göre mutlu insanlar ilişkilerinde sevgiyi ön planda tutup yapıcı tavır sergiliyorlar. Kendilerini kenara çekip başkalarını yargılamak yerine insanların hayatlarına dahil oluyor ve kendi hayatlarına insanları dahil ediyorlar.
4- Mutlu insanlar, hayatlarının anlamını bulmuş insanlardır. Hayatın anlamı bir şeye sahip olunca bulunmaz. Bir mevkiye gelmek de insana hayatın anlamını öğretmez.
İnsan ancak kendisinden daha büyük bir şeye bağlanıp ona inanırsa hayatın anlamını yakalar. Herkesin anlam arayışı farklıdır elbette.
Bazıları bu anlamı dinde ve ibadette bulur, bazıları kendini bilime adar. Anlamlı bir hayat, kimisi için iyi çocuklar yetiştirmek, kimisi için mesleğini hakkıyla yapmak olabilir.
Bu anlam sayesinde insan hayattaki varoluşun nedenini anlar, hedefini netleştirir.
Anlam insanın pusulasıdır.
5- Hayatlarında anlam bulan ve olumlu ilişkiler yaşayan insanlar kendilerine somut hedefler koyup bu hedefleri gerçekleştirmek için yaşarlar. Hedefi olan insanlar hayata tutunurlar. Sanıldığının aksine başarılı insanlar en zekiler arasından değil hayata en sıkı tutunanlar arasından çıkıyor.
.
(Seligman, kendi teorisini PERMA olarak adlandırıyor. PERMA, yukarıda anlatmaya çalıştığım beş maddenin İngilizce isimlerinin baş harflerinden oluşuyor.
Pozitive emotion, Engagement, Relationship, Meaning ve Achievement)







4 yorum:

  1. bende etrafta pozitif dusunuyorum ama hic bir sey degismiyor diye gezinenlerdenim.....

    YanıtlaSil
  2. :)) al benden de o kadar !

    YanıtlaSil
  3. Şükür kelimesini hayatima geçirdikten sonra yaşamim positiflesti, yolda giderken, yemek yaparken, yani sabah akşam mümkün oldukca Allaha şükrederim, bu sayfayi karşima cikaran Allaha şükrediyorum, güzel şeyler paylaşiyirsunuz, konu olarak bir sorum olacakti ve o yöndede geliştirmek istiyorum kendimi, Konuşma tarzimizla alakali, Arkadaş ortaminda hangi kelimeler cümleler kurmaliyiz, cünkü her söylediğimiz söz duadir ve hayatimizda etkisi vardir, acaba bu konuda birseyler paylaşabilirmisiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında daha önce paylaşmıştım günlük hayatta ağzımızdan çıkan kelimelere ne kadar dikkat etmemiz gerektiğinin önemine dair.. Tabi ki yine paylaşırım:)

      Sil

Küfür, hakaret içeren yorumlar yayınlanmayacaktır.
Teşekkürler..

Bumerang - Yazarkafe

Bumads

Mart 2007'nin "En iyi blog"u Seçilmişti blogum!Teşekkürler destekleyen herkese...