10 Ocak 2017 Salı

5 dakikada enerjinizi yükseltmenin formülü

Sabahları uyandığınızda kendinizi keyifsiz hissediyor ve gün içinde masanızda uyukluyor musunuz? Bedeninizin ağırlaştığını ve iflah olmaz bir yorgunluk makinesine dönüştüğünü düşündüğünüz oluyor mu?


Zaman zaman kendinizi enerjik hissetmekte zorlanıyor olabilirsiniz. Düzenli olarak egzersiz ve meditasyon yapmak, düzenli beslenmek ve hayata daha pozitif bir bakış açısından bakmak uzun vadede bu sorunu aşmanıza yardımcı olabilir. Ancak siz uzun vadeli değil kısa vadeli bir çözüm mü arıyorsunuz? İşte size beş dakikada kendinizi enerjik hissetmenizi sağlayacak formül:

Birinci dakika: Oksijen

Öncelikle burnunuzu temizleyin. Yüzünüzü termal su veya bir tonikle silin. Dik bir şekilde oturun ve ellerinizi dizlerinizin üzerine yerleştirin. Şimdi olabildiğince derin nefesler alıp vermeye başlayın. Nefesinizi tutun ve kendi içinizden şu üç kelimeyi söyleyin: Sağlık, yetenek, güç. Daha sonra nefesinizi yavaşça verin ve tekrar nefes alın. Bunu dört kez tekrarlayın.



Derin nefesler almayı unuttuğumuzda, akciğerlerimizde bulunan ve alveoli denilen ufak kesecikler tembelleşir, söner ve nefes alıp vermek için elverişli alan azalır. Daha az oksijen almaya ve deha az karbondioksit vermeye başlarız. Birkaç saniyeliğine nefesinizi tutmak ise akciğerlerde ufak bir basınç oluşturur ve bu tembelleşen alveoli keseciklerinin yeniden açılmasını sağlar.

İkinci dakika: Aromaterapi

Konsantrasyon sorunu yaşıyorsanız biberiye veya fesleğen, kendinizi kasvetli hissediyorsanız greyfurt veya limonu yağını deneyin. Temiz bir beze veya pamuğa birkaç damla yağ damlatın ve avuçlarınızın arasında tutun. 10 defa normal bir şekilde nefes alıp verin ve daha sonra elinizdeki bezi bırakın.

İlk başta vücudunuzun hava giriş yolunu temizlediniz. Şimdi de aromaterapik yağların molekülleri, adeta delikli kalbur gibi olan hava yolunuzdan kolayca geçip gider. Bu yolculuk sırasında temas ettikleri sinir uçları sayesinde vücudunuzun limbik sistemi harekete geçer. Limbik sistem, hafızanız ve duygularınızla endokrin ve otonomil sinir sistemi arasındaki bağlantıyı sağlar.

Üçüncü dakika: Masaj

Masanızın üstüne ufak bir top koyun. Bileğinizi topun üstüne koyun ve topu alt kolunuz boyunca yuvarlayın. Şimdi de ayakkabılarınızı çıkarın ve aynı topu ayaklarınızın altına koyun. Hafifçe bastırarak topu ayak tabanınızda yuvarlayın.

Masaj yapmak serotonin ve dopamin seviyenizi artırır, bu da pozitif duygularınızı yükseltir. Aynı zamanda stresinizin düşmesini sağlayan kortizol seviyesini de düşürür. Ufacık bir topla yaptığınız masaj sayesinde bunu sağlayabilirsiniz.



Dördüncü dakika: Esneme

Ellerinizi ve dizlerinizi yere koyup dört ayak pozuna geçin ve yogadaki kedi pozunu yapın. Daha sonra dik durun ve topuklarınızı yerden kaldırmadan dizlerinizi bükebildiğiniz kadar bükün. 10 saniye bu şekilde durun. Şimdi de ellerinizi başınızın üstünde birleştirin ve vücudunuzu sola doğru çevirin. Birkaç nefes alın ve aynısını sağ tarafa dönerek tekrarlayın. Dik durun ve bu sefer de ellerinizi vücudunuzun arkasında birleştirin. Kollarınızı esnetip göğsünüzü açabildiğiniz kadar açın.

Birkaç esneme hareketiyle bile endorfin salgınızı artırabilir ve böylelikle vücudunuzdaki ağrıları tedavi edebilirsiniz.

Beşinci dakika: Sağlıklı atıştırmalıklar

Eğer canınız sıkıldıysa ve bir şeyler yemek istiyorsanız, çiğ badem sağlıklı bir alternatif olabilir. Canınız tatlı bir şey istiyorsa, bir parça bitter çikolata tüketebilirsiniz.

Sağlıklı atıştırmalıklar tüketerek beyin fonksiyonlarınızı destekleyebilir, aynı zamanda kilo ve sağlığınızı kontrol edebilirsiniz.

Kaynak:
MindBodyGreen
Fitbrains




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Küfür, hakaret içeren yorumlar yayınlanmayacaktır.
Teşekkürler..

Bumerang - Yazarkafe

Bumads

Mart 2007'nin "En iyi blog"u Seçilmişti blogum!Teşekkürler destekleyen herkese...