8 Ocak 2017 Pazar

Sakinleşmenize yardımcı olacak rahatlatıcı teknikler

Günümüzde birçok insan aşırı hassas davranıyor, çok çabuk bunalıyor veya herhangi bir olaya çok çabuk tepki verebiliyor. Sakin kalma yollarını araştırdığınız zaman ise farkındalık temelli stres azaltma programlarının yanı sıra Lauren Brukner’in yazdığı mükemmel bir kitap olan Guide to Stayin Awesome and in Control karşınıza çıkıyor. Meslek hastalıkları uzmanı olan Brukner, duyusal entegrasyon problemleri yaşayan çocuklara yardım ederek okula devam edebilmelerine yardımcı oluyor. Yine de uyguladığı rahatlatıcı teknikler yetişkinler için de geçerli. İşte birbirinden etkili rahatlatıcı teknikler:

El masajı




Farkındalık temelli stres azaltma programlarında ve Brukner’ın kitabında yer alan bu yöntem hem oldukça basit, hem de istediğiniz yerde kolayca uygulayabiliyorsunuz ve kimse fark etmiyor bile. Bir elinizin baş parmağıyla diğer elinizin avuç içinin çevresine bastırın. Oldukça yatıştırıcı bir yöntem olduğunu göreceksiniz.

Avuç içlerini birbirine doğru ittirme





Avuç içlerinizi bir araya getirin ve birbirine doğru ittirin. Bu şekilde 5-10 saniye durduğunuza Brukner’e göre bedeninize proprioseptif girdi veriyorsunuz ve bu şekilde bendeninizin uzayda nerde olduğunu bilmesine izin veriyorsunuz. Bu egzersiz her zaman sakinliğinizi ortaya çıkarmanıza yardımcı olmaktadır.

Gözlerini kapama





Duyusal uyarımların %80’ini gözleriniz vasıtasıyla gerçekleşmektedir. Bu yüzden ara sıra gözlerinizi kapattığınızda beyniniz, gereğinden fazla molaya ihtiyacı olduğu sinyalini verecektir. Aşırı hassas bireyler bu egzersizi daha iyi yapabilmektedirler. Bu egzersizde uyumak zorunda değilsiniz. Uyaranlara maruz kalmadan önce yalnızca gözleriniz kapalı bir şekilde yatağa uzanın.

Bilinçli ses çıkarma


Temelde yaptığınız ağzınızdan 5 sayıda nefes alma ve nefes verirken bunu sesli bir şekilde yapmaktır. Bu sesli nefes alma egzersizi enerji seviyenizi ve odağınızı düzenleyecektir.

Sallanma


Hayvanların sallanarak stres attıklarını biliyor muydunuz? Antilop gibi birçok hayvan,  yırtıcı hayvanlardan kaçmak için panik halinde donduktan sonra korkularından silkinip kurtuluyorlar. Farkındalık temelli stres azaltma programında bir seferde 15 dakika boyunca sallandığınız bir egzersiz yapılmaktadır. Güzel görünmese de bile nörolojik olarak faydalıdır.

Kendine sarılma




Kendinize her gün 10 saniye sarılmanın, vücudunuzdaki biyokimyasal ve psikolojik kuvvetleri değiştirerek kalp krizi riskini azalttığını, stresle savaştığını, yorgunluğa iyi geldiğini, bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiğini ve depresyona yardımcı olduğunu biliyor muydunuz? İşe hemen kendinize sarılarak başlayabilirsiniz. Karnınızı ve kalçalarınızı aynı ada sıkıp kendinize proprioseptif girdi vererek dengede kalabilirsiniz.

Nefes egzersizi




Brukner’ın kitabında yer alan en başarılı egzersizlerde biri de ‘Bubble Breath’ egzersizidir. Bu egzersiz hem çok kolay hem de oldukça rahatlatıcıdır. İşte yapmanız gerekenler:
5 saniyede nefes alın ve 5 saniyede verin. Elinizde köpük baloncuk çubuğu olduğunu hayal edin. Bir avuç içinizi kalbinize, bir avuç içinizi belinize koyun. Burnunuzdan nefes alın ve 5 saniye boyunca tutun. Ağzınızı köpük yapacakmış gibi büzerek nefes verin ve 5 saniye boyunca yapmaya devam edin.

Duvarı itme




Duyusal entegrasyon sorunu yaşayan çocuk ve yetişkinler için duvarı ittirme egzersizi oldukça başarılı bir egzersizdir. Yapmanız gereken tek şey avuç içlerinizle duvarı ittirmek ve bunu yaparken de ayaklarınızı yere olabildiği kadar çok bastırmak olacaktır. Bunu 5-10 saniye boyunca yapın. Ağırlığınızı katı, sabit bir yüzeye vererek yer çekiminin sabit gücünü bilinç altı seviyesinde bile hissedebilirsiniz.

Superman pozu




Eğer Bikram Yoga yapıyorsanız, Superman pozu aslında Akasya yoga pozuna benzeridir. Tek fark Akasya pozunda kollarınız başınızın üzerinde değil, arkanızdan kalçanızın üzerine doğru uzanır. ‘Belinizi yere yatırın. Kollarınızı ileri doğru uzatın ve bu şekilde 10 saniye kalın. Bu egzersiz uyku sersemliği, aşırı heyecan, dikkat dağınıklığı ve sabırsızlık için bire birdir.’ diyor Brukner.
Kaynak:Uplifers
psychcentral.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Küfür, hakaret içeren yorumlar yayınlanmayacaktır.
Teşekkürler..

Bumerang - Yazarkafe

Bumads

Mart 2007'nin "En iyi blog"u Seçilmişti blogum!Teşekkürler destekleyen herkese...