4 Mayıs 2017 Perşembe

Bu Basit Yöntem Beyninizi Öylesine Geliştirecek Ki Çevrenizdeki Herkes Şaşakalacak

Yeni bir dil öğrenmenin, zihinsel yetiyi geliştirdiği iyi bilinen bir gerçek, peki ya anadilimizdeki kelime dağarcığımızı genişletmenin de beyin gücümüzü arttırdığını söylesek ne derdiniz? Birçoğumuz yeni kelime öğrenme alışkanlığımızı ilkokul yıllarından sonra terk ederiz. Ancak yapılan yeni bir araştırma kelime öğrenmenin kelime dağarcığımızı geliştirmenin yanında bizi daha zeki yaptığını ortaya koydu.
diller
Sürekli çalışan hafızamız sandığımızdan çok daha fazla bilgi tutabilir, bu nedenle yeni kelimeler öğrenmek aslında beynimizin bilgi saklama yeteneğini arttırmak için daha fazla yol yaratmasına yardımcı olur. Öğrendiğimiz her yeni kelime uzun süreli belleğimize yerleşir. Bu, bazı açılardan verimsiz gibi gözükse de, aslında durum tam tersi. Beynimiz öğrendiğimiz her yeni kelimeyle çok daha fazla bilgi ilişkilendirmemize izin verir; yani öğrendiğimiz her kelime beynimizin nöral ağını arttırarak kapasite olarak bizi gelişmeye sevk eder. Başka bir deyişle, öğrendiğimiz her kelime bizi gerçek anlamda daha zeki yapmakta.
zeka-resimleri
Zihninizde canlanması açısından öğrenilen her kelimeyi telefon sinyallerini daha geniş alana yaymaya yarayan baz istasyonları olarak düşünebilirsiniz. Bir bölgedeki baz istasyonu sayısı ne kadar fazla ise sinyal çekim gücü o kadar yüksek olacaktır. Tıpkı bu örnekte olduğu gibi hafızamızda kayıtlı kelime sayısı ne kadar fazla olursa beyin kapasitemiz de o oranda daha fazla olacaktır.
dil-ogrenme
Kendinizi ve özellikle beyninizi geliştirmeye önem veren bir bireyseniz, zihin kapasitenizi arttırmak için yeni kelime öğrenme yöntemleri sizin için altın değere sahip olmalıdır. Çünkü yukarıda da bahsettiğimiz gibi kelime dağarcığınızı geliştirmek sizi gözle görülebillir bir şekilde daha zeki yapacak ve bu durum çevreniz tarafından kesinlikle farkedilecektir. Peki bu bahsi edilen yeni kelime öğrenme yolları neler?

Yeni Kelime Öğrenme Yöntemleri – Beyin Geliştirme Jimnastiği

Kelime dağarcığınızın oldukça geniş olduğunu düşünebilirsiniz, ancak bunu her zaman daha da genişletilebilmek sizin elinizde. Yeni kelimeler bulma ve bunların anlamlarını öğrenmeyi alışkanlık haline getirebilirseniz kişisel ve profesyonel yaşamınızda bunun faydalarını çok kısa sürede görmeye başlayacaksınız. Beyin kapasitenizi arttırmak ve zihninizi genişletmek için vücut geliştimecilerin ağır kaldırmasına benzer bir şekilde düzenli olarak kelime ezberleme alıştırmaları yapmak size faydalı olacaktır. Peki ama nasıl?
zeka-cizgi-film

1. Gördüğünüz yeni kelimelere “gerçekten” dikkat edin

TV izlerken, şarkı dinlerken veya başkalarıyla konuşurken, hemen her gün yeni sözcüklerle karşılaşırız. Yeni bir kelimeyle karşı karşıya kaldığınızda hemen hepimiz kelimenin anlamını bahsi geçen konu ile ilişkilendirerek kendi çıkarımlarımız sonucu bulmaya çalışırız. Oysa ki beyin kapasitemizi geliştirmek istiyorsak bu yanlış bir tutumdur. Yapmamız gereken şey anlamını bilmediğimiz o kelimeyi zihnimize, telefonumuza ya da herhangi bir kağıt parçasına not ederek anlamını araştırmak olmalıdır.
namutenahi-ne-demek
Kendinizi sadece 1-2 hafta bu alıştırmaya zorlarsanız, anlamını bilmediğiniz ve yeni öğrendiniz kelimelerin çokluğu karşısında şoka uğrayabilirsiniz. Çünkü biz insanlar gündelik hayatlarımızda bir çok kelimenin anlamını bilmediğimiz halde “biliyormuş gibi yapma” eğilimdeyiz ve işin kötü tarafı bunun farkına varamamaktayız.

2. Okuyun

Okuma, kelimelere önem verilerek doğru bir şekilde yapılırsa, kelime dağarcığını arttırmak için mükemmel bir yoldur. Hergün bir kaç satır dahi olsa, size ilgi çekici gelmese bile, tam olarak anlamadığınız kelimeleri sorgulamak amacıyla ilginç bir şeyler okumaya çalışın. Bu esnada anlamını bilmediğiniz kelimelerin üzerinde durarak onların anlamlarını öğrenmek için efor sarfedin. Düzenli olarak okumak kelime dağarcığını geliştirme yöntemleri arasında daima kendine zirvelerde yer bulan bir seçenektir.
kitap-okuyan-adam

3. Sözlük Oyunu Oynayın

Sözlük oyunu kelime dağarcığını geliştirmenin en başarılı ve en zevkli yollarından biridir. Bu oyunda ilk olarak her sabah kalktığımızda evde bulunan sözlüğümüzü açıyoruz. Rastgele sayfaları çevirerek anlamını bilmediğiniz 5 farklı kelime buluyoruz ve anlamlarını öğreniyoruz. Sonrasında ki hedefimiz ise yeni öğrendiğimiz bu kelimeleri gün içerisinde ailemizle, arkadaşlarımızla olan diyaloglarımızda bir şekilde kullanmaya çalışmak olacak. Kulağa basit gelsede bu oyun sizi ilk günlerde çok zorlayacaktır. Zaman geçtikçe günlük ezberlediğiniz kelime sayısını arttırabilirsiniz. Bu oyun size çok fazla yeni kelime öğrenmenizi sağlayacağı gibi, sizi öğrendiğiniz kelimeleri günlük konuşmalarınızda da kullanmaya zorlayacağı için hitabet yeteneğinizide farkedilir bir biçimde geliştirecektir.
sozluk

Sonuç;

Hemen hepsi gayet basit olan yukarıdaki basamakların hepsini düzenli olarak uyguladığınızda sadece 1 ay içerisinde, çevreniz sizdeki değişimi mutlaka fark etmeye başlayacaktır. Çünkü tüm bu yeni kelime öğrenme yöntemleri sonucunda kaçınılmaz olarak geniş bir sözcük dağarcığına sahip olacaksınız ve dolayısıyla konuşma, hitabet yeteneğiniz gelişecek, daha da önemlisi geniş bir zihinsel kapasiteye sahip olmaya başlayarak kendinizi adeta baştan yaratacaksınız.

KAYNAK:
http://filoji.com/bu-basit-yontem-beyninizi-oylesine-gelistirecek-ki-cevrenizdeki-herkes-sasakalacak/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Küfür, hakaret içeren yorumlar yayınlanmayacaktır.
Teşekkürler..

Bumerang - Yazarkafe

Bumads

Mart 2007'nin "En iyi blog"u Seçilmişti blogum!Teşekkürler destekleyen herkese...