16 Ocak 2015 Cuma

Sirke faydaları



Sirkenin anemiden solunum hastalıklarına, nasırdan varislere kadar her şeye faydası vardır. Hatta baş ve boğaz ağrısını azaltır, ateş düşürür, göz ve diş iltihaplanmalarını iyileştirir; ve daha neler neler!


Belki de siz, sirkenin sadece sirkeli salça yapımında kullanıldığı veya salata çeşnisi olarak faydalı olduğunu düşünüyordunuz. Evet, bunlar sirkenin en bilinen kullanım şekilleri, ama bu çeşninin, en pahalı saç kremlerinden daha iyi sonuç verip onları parlattığını ya da sivrisinek ısırıklarına iyi geldiğini biliyor muydunuz?
Sirke sağlığımızın en iyi dostu, en değerli yardımcısıdır. Onu her derde deva yapan sayısız faydalarını anlatan, Marie-France Muller’in yazdığı, Dharma Yayınları’ndan çıkan “Gençlik ve Sağlık İksiri Sirke” kitabından notları sizlerle paylaşıyoruz…

Anemi
Sirke, anemiye karşı birebir olan demir, B12 vitamini ve folik asidi, vücudun kolayca emebileceği bir formda barındırır. Günde bir defa ılık ballı suyun içinde bir tatlı kaşığı elma sirkesi koyup içmeniz yeterlidir.

Astım ve solunum hastalıkları

Tüm vakalarda bal (doğal, işlenmemiş ve ısıtılmamış olmalı) ve elma sirkesi karışımı iyi sonuç vermektedir. Buğday balı daha etkili olabilmektedir.
Bir kaşık sirke bir kaşık balla karıştırılıp ılık suya eklenir. Günde 3-4 defa içilir.
Bir mendil veya tülbent sirkeye batırıp bileklerin iç tarafına yerleştirilip bir bantla sabitlenir.

Ateş
Bir ölçü sirkeyi beş ölçü suyla karıştırın. Bu karışımız kompres yapmak ve sarmalamak için kullanın. Bu sirkeli su, yüksek ateşle yanan kimseyi rahatlatacağı gibi, vücuttaki toksinlerin deri yoluyla atılmasını sağlayacaktır.

Ayak sağlığı
Uzun süre boyunca yürüdüğünüz ve ayaklarınız mı acıyor? Ayaklarınızı sirke banyosuyla rahatlatın! Banyo küvetinizin içini bileklerinize kadar soğuk suyla doldurun. İçine bir bardak elma sirkesi ile biraz işlenmemiş deniz tuzu ekleyin. Birkaç dakika boyunca ayaklarınızı suyun içinde hareket ettirin. Bu uygulamayı bir leğende de yapabilirsiniz.

Bacaklardaki varisler
Bacaklarınızı elma sirkesi emdirilmiş bir bezle sararak yukarı kaldırıp dinlendirin. Bu süreçte büyük bir tas içinde bir yemek kaşığı elma sirkesi karıştırılmış ılık suyu için. Yorgunluğu da alması için bu suyun içine bir yemek kaşığı bal ekleyin. Rahatlamayı hemen hissedeceğiniz gibi gözle görülür iyileşme de birkaç hafta içinde gelecektir. Bunu günde bir veya iki defa, yarım saatlik sürelerle uygulayın.
Ayrıca yemeklerden önce düzenli olarak sulandırılmış elma sirkesi için.


Baş ağrısı
Bir püskürtücü sprey şişesine su ve elma sirkesi karışımını koyun. Karışımı etrafınıza püskürtüp koklayın.
Alna ve şakaklara sirkeyle masaj yapın. Ya da orta büyüklükte bir kese kağıdının dibini sirke ile ıslatıp, aşçı şapkası gibi kafanıza geçirip yarım saat ile bir saat arasında bekletin.
Ya da 50 gr dövülmüş biberiye ve ½ litre elma sirkesini karıştırıp 3 hafta boyunca dinlendirerek biberiye sirkesi oluşturun. Bunu bir tas kaynayan suya bir çorba kaşığı damlatarak koklayın.


Boğaz ağrısı
Özellikle ateş çıkar çıkmaz, düzenli olarak her üç saatte bir sulandırılmış magnezyum klorür almak gereklidir. Boğaz ağrısını geçirmek için:
  • ¼ bardak bal
  • ¼ bardak elma sirkesi
  • Bu karışımdan her 4 saatte bir, bir yemek kaşığı için.
Gargara yapmak için:
½ tas sirkeyi 1 tas suyla karıştırın, karışıma bir tutam karabiber ile bir tutam rafine edilmemiş deniz tuzu ekleyin. Karışımı ısıtıp gargara için hazır hale getirin.


Diş sağlığı
Dişeti problemler ve aftlar için iki yemek kaşığı sirkeyi bir bardak ılık suya ekleyip ağzınızı bu karışımla çalkalayın.
Eğer dişiniz ağrıyor ise, faydalı kitaptan bir öneriyi sizlerle paylaşıyoruz. Biraz sirke ile azıcık kırmızıbiberi ısıtın. Bunu ağzınızda birkaç dakika bekletin. Etkiyi artırmak için ılık bir sirkeli bezi yanağınızın dışından kompres yapın.


Göz iltihaplanmaları
Gözlerdeki iltihaplanmalar ve göz çevresindeki tahriş gibi rahatsızlıklar bir ölçü elma sirkesi ile dört ölçü su karıştırılarak tedavi edilebilir.
Bir tatlı kaşığı sirkeyi eklediğiniz bir bardak kaynayıp soğumuş suyla göz banyosu yapabilirsiniz.
Düzenli elma sirkesi tüketimi, aynı zamanda, yaşlılığa bağlı gelişen katarakt riskini de azaltmaktadır. Sirkedeki beta-karoten burada anahtar rol oynamaktadır. Bu etkiyi artırmak için sirke havuç suyu ile beraber içilmelidir.


Hafıza
Hayvani ve diğer tür zehirlere karşı sirke birebirdir. Hayvan zehirlerini etkisiz hale getirir. Etkilenen bölgeye gül sirkesi sürün; eğer gül sirkeniz yoksa elma sirkesi de aynı işi görür.
Eğer sizi arı soktuysa, buna da bir çözüm var. Kitapta önerildiği üzere; arı sokmasında sokulan yere elma sirkesi emdirilmiş pamuğu koyup bandajlayın. Yarım saat kadar bekleyin. Yanma ve kaşınma çabucak geçecektir.


Nane sirkesi ishale iyi gelir. Tarifi:
  • 50 gr kuru toz nane
  • ½ lt elma sirkesi

Karışımı 3 hafta boyunca kapalı bir kavanozda dinlendirin.
Kullanım dozu: Kaynamış nane yaprakları olan suya bir tatlı kaşığı bu sirkeden ekleyin.


Kalp ve damar hastalıkları
Elma sirkesi içinde mevcut olan pektin, güçlü bir antioksidan olan beta karoten, kalp ve damar hastalıkları riskini azaltır. Kalp hastalıklarından korunmak isteyenlere de sirkeli bir öneri var. Her yemekten önce bir yemek kaşığı sirkeyi bir bardak ılık suya veya bir bardak elma suyuna katarak içilmesi önerilir.

Kireçlenmeye karşı
Elma sirkesi, kemik yapısı için gerekli olan kalsiyum, magnezyum, silis, manganez ve potasyum gibi oligo elementler açısından zengindir. Aynı zamanda, kalsiyum gibi, sağlam bir iskelet yapısı için önemli olan bor elementi de ihtiva eder. Borun, steroid hormonlarının serbest kalmasında karmaşık bir rolü vardır, menopoza girmiş kadınlarda osteoporoza karşı gerekli bir mineraldir. Elma sirkesi bu durum için yine bir mucizedir!

Kuvvet verici
Ballı elma sirkesinin güçlendirici ve canlandırıcı etkisi vardır. Aşırı yorgun, stresli veya sürmenaj geçiren kişiye küçük dozajlarda önerilir.
  • ½ talkı kaşığı elma sirkesi
  • 1 tatlı kaşığı bal
  • 1 bardak ılık su
Günde 3 defa yemeklerden yarım saat önce tüketilir.

Nasır
Gece boyunca, elma sirkesi emdirilmiş yarım dilim bayat ekmeği sorunlu bölgeye uygulayın. Sabaha iz bile kalmayacak! Aynı şekilde içinde soğan bekletilmiş sirke de aynı işi görür.

Saman nezlesi
İlk yakalandığınız andan itibaren günde 3 defa ballı sıcak suya bir yemek kaşığı elma sirkesi koyup için. Önleyici olarak günde bir veya iki defa bir tatlı kaşığı elma sirkesi ile hazırlanmış bu karışımı içebilirsiniz.


İşte bir büyükanne tarifi: Bir mendili sirke ile ıslatıp suyunu sıkın ve üzerine karabiber serpin. Karabiberli tarafı cilde temas edecek şekilde göğsünüze yerleştirin. 20 dk bekletin ve uyguladıktan sonra cildinizi iyice durulayın.
Ya da elma sirkesi ve önceden 90 derece alkolde inceltilmiş birkaç damla okaliptüs özü yağını karıştırarak okaliptüs sirkesi yaratın. Gündelik olarak koklayın.

Stres ve uykusuzluk
İki ay süreyle düzenli kullanıldığında, metabolizmayı düzenleyerek sinirli yapıları sakinleştirir. Gündelik olarak şu içeceği tüketin:
  • Bir tas suda sarıyonca, adaçayı, çarkıfelek, biberiye ve lavantayı kaynatın
  • Bir tatlı kaşığı elma sirkesi
  • Bir tatlı kaşığı bal


Uykusuzluk probleminiz varsa yatmadan önce birkaç yudum ballı sirke suyu için (bir litre suya 3 tatlı kaşığı sirke ve 125 gr bal).




Gençlik ve Sağlık İksiri Sirke
Marie-France Muller
Dharma Yayınları,2009




SPONSOR REKLAMI





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Küfür, hakaret içeren yorumlar yayınlanmayacaktır.
Teşekkürler..

Bumerang - Yazarkafe

Bumads

Mart 2007'nin "En iyi blog"u Seçilmişti blogum!Teşekkürler destekleyen herkese...