21 Ocak 2015 Çarşamba

“Kaizen sanatı”


Robin S. Sharma’nın Ferrarisini Satan Bilge’de önerdiği ve “Kaizen sanatı” adını verdiği 10 ritüel için en az 30 gün boyunca, kendinize her gün 1 saat ayırarak, yaşamınızı değiştiren sonuçlar alabilirsiniz.



1. Yalnızlık Ritüeli: Ruhunuz için dinlenme molasıdır. Amacı kendini yenilemedir ve güzel yalnızlık battaniyesine sarmalanmış biçimde tek başına zaman geçirerek yapılır. Sessizlik deneyimlenir. Günde en az 15 dakika, 50 dakikaya kadar uzatabilirsiniz. Her yerde yapılabilir, ama sessiz ve yalnız kalacağınız sizin hoşunuza giden bir yer olmalı. Hergün aynı yer ve aynı saatte yapmanız, etkisini güçlendirir. Bu yalnızlığınıza bir gül veya bir nergiz ile güzellik katabilirsiniz. Bu sürede bu güzelliğin tadını çıkarmalısınız.Her gün doğa ile başbaşa kalmaya çalışın. Bu içinizde uyuyan huzur kaynağına sizi yeniden kavuşturur. Doğaya çıkmak, sizi en yüksek düzeydeki benliğinin sonsuz bilgeliği ile uyumlu hale getirir.



2. Fiziksellik Ritüeli: Bedenine özen göstermek zihninize de özen göstermektir. Öncelikle doğru nefes almayı öğrenmelisiniz. Günde bir kaç kez nasıl nefes aldığınızı izleyin ve önce karnınıza, sonrada ciğerlerinize dolan doğru nefes alma tekniğini uygulayın. Bu zamanla alışkanlık haline gelecektir. Özellikle açık havada nefesin tüm hücrelerinize kadar ulaştığına emin olun. Ve her gün kendi belirleyeceğiniz bir süre kadar bedeninizi hareket ettirin. Bu ille ağır bir spor olmak zorunda değil, ama size derin nefes aldıracak bir yürüyüş, kısa bir yoga çalışması, hafif jimlastik hareketleri ile bedeninizi hareket etirmek vs. olabilir. Aslında haftada 5 saat spor yapmak en sağlıklısıdır. Bu en azından hergün 45 dakika kadar yürümek anlamını taşır.


3. Yaşam Gıdası Ritüeli: Kötü beslenme şekli zihinsel ve fiziksel enerjiyi tüketir, ruh durumunu etkiler. Güneş, hava ve suyun doğal etkileşimi ile ortaya çıkan taze, canlı besinleri tüketmeye çalışın. Bunlar genellikle sebze ve meyvelerden oluşur. Bol su tüketin.


4. Bereketli Bilgi Ritüeli: Yaşam boyu öğrenmek ve öğrendiklerini kendinin ve çevrendekilerin iyiliğini esas alarak geliştirmen demektir. Bilgi yalnızca potansiyel güçtür. Gücün görülebilmesi için uygulanması gerekir (içselleştirilmesi). Düzenli olarak okuyun. Hergün yarım saat bir kitap okuyun. Yaşamınızı zenginleştirecek olan, sizin kitaplardan çıkaracaklarınız değil, kitapların sonunda yaşamınızı değiştirecek biçimde sizde ortaya çıkacaklardır.


5. Kendin Hakkında Düşünme Ritüeli: Kendinizi tanımaya zaman ayırmakla varlığınızın, sahip olduğunu hiç bilmediğiniz bir boyutu ile bağlantı kurarsınız. Kendin hakkında düşünme ritüeli, düşünme alışkanlığından başka bir şey değildir. (Birinci öneride sunduğum deftere yazma uygulaması bu ritüel için bir örnek sayılabilir) düşünmeye zaman ayırın ve düzenli bir iç gözlem alışkanlığı edinin. Bunları yazıya dökmekten çekinmeyin. Yalnızca insanlar kendilerinden bir adım öteye giderek neyi doğru neyi yanlış yaptıklarını analiz edebilirler. İşte kendi hakkında düşünme ritüeli budur.


6. Erken Uyanma Ritüeli: Güne iyi başlamak için güneşle birlikte kalkmak çok güzel bir yoldur. Bilgeler güneş ılıklarının cennetin armağanı olduğuna inanırlar ve sabahın ilk ışıklarıyla dans ederler. Ama bu her zaman uygulanabilir olmayabilir. Uyku alışkanlığı birkaç haftada değiştirilebilir(21 gün sürede). Uykunuzun kalitesi, uykunuzun miktarından daha önemlidir. Her zaman uyandığınız saatten biraz daha erken uyanarak her sabah yürüyüş yapmanız, ve bu uyanma süresini makul bir yere kadar çekmeniz, kendiniz için ideal uyanma zamanınızı bulmanızı sağlayacaktır. Uyumadan önceki ve uyandıktan sonraki 10 dakikalık sürenin bilinçaltı üzerinde büyük etkisi vardır. En ilham verici ve huzurlu düşünceler bilinçte bu süre içinde programlanır. Bu süreleri olumlu, huzur dolu, sevgi dolu düşüncelerle geçirin. Gününüz ve geceniz üzerinde çok olumlu etkisi olacaktır. Bir numaralı ritüeli sabahları uygulamak bu açıdan çok faydalı olacaktır.


7. Müzik ritüeli: Tıpkı güneş gibi, müzikte spiritüel bir destek sağlar. Her gün müzikle bir zaman geçirin. Bu arabada giderken güzel bir müzik dinlemek bile olabilir.


8. Sözcükleri Tekrarlama Ritüeli: Mantraların sabah, öğlen ve akşam tekrarlanması, hedeflerinize odaklı, güçlü ve mutlu kalmada son derece etkili olur. Mantra, pozitif bir etki yaratmak amacı ile birbirine eklenmiş kelimelerin oluşturduğu bir diziden başka bir şey değildir. Mantra zihni özgürleştirmek için kullanılan bir cümledir. Örneğin “Motivasyonum yüksek, disiplinliyim ve enerji doluyum. Güçlüyüm, becerikliyim ve huzurluyum.” Tipi cümlelerle güven duygunuzu ve motivasyonunuzu aktif tutabilirsiniz.
İç dünyanızı değiştirdiğiniz zaman dış dünyanızda değişir.


9. Ahenkli Karakter Ritüeli: Bu biraz önceki imge kavramının bir yan dalı. Karakterinizi inşa etmek için her gün giderek artan bir şekilde kendinizi geliştirmeniz gerekir. Her yaptığınız şey alışkanlıklarınız oluşturma için bir araya gelir. Alışkanlıklarınız sizin kaderinizi yönetir. Bir düşünce ekersin, bir eylem biçersin. Bir eylem ekersin, bir alışkanlık biçersin. Bir alışkanlık ekersin, karakter biçersin. Bir karakter ekersin, kaderini biçersin (Yogi Raman) Yaşamın çağrısı, yaşamın erdemli yaşamayla anlam kazandığı inancı ile erdemli yaşama prensipleri ile uyumlu olmaktır. Bu prensipler üretkenlik, şefkat, tevazu, sabır, dürüstlük ve cesarettir. Tüm eylemlerin bu prensiplerle uyumlu ve tutarlı olduğunda, derin bir iç huzur ve ahenk hissedersin.


10. Sadelik Ritüeli: Sade bir yaşam sürmeniz gerekir. Sadece önceliklerine, gerçekten anlamlı olan eylemlere odaklanın. O zaman yaşam derli toplu, doyurucu ve istisnai bir şekilde huzurlu olur. Sade yaşam için pahalı giysiler gerekmez. Günde 6 gazete okumakda gerekmez. Her zaman herkesin emrine amede olmayı bırakmanız, daha az yemeniz, ihtiyaçlarınızı azaltmanız gerekir.




ALINTIDIR..






SPONSOR REKLAMI



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Küfür, hakaret içeren yorumlar yayınlanmayacaktır.
Teşekkürler..

Bumerang - Yazarkafe

Bumads

Mart 2007'nin "En iyi blog"u Seçilmişti blogum!Teşekkürler destekleyen herkese...