18 Ocak 2015 Pazar

Meditasyon



MEDİTASYON NEDİR?

Meditasyon sözcük anlamında derin düşünme, tefekküre dalma, derin düşünce olarak tanımlanmaktadır.Meditasyon zihni kapatmaya, yazı tahtasını birkaç dakikalığına temizlemeye benzetilmektedir.Eğer insan zihnini bir havuza benzetirsek , nasıl ki havuza bir taş atıldığında havuzun suyu dalgalandığından dolayı derinliğini göremiyorsak , zihinde de mevcut stres ve problemler çakıl taşları gibi arada bir zihnimizde dalgalanmalara, sonuç itibariyle zihnimizin derinliklerini görmememize sebep olur.



MEDİTASYON

Zihni açık ve dikkatli tutar
Zihni dinginleştirir
Zihni konsantre ve odaklanmış halde tutar
Dünyanın daha çok farkına vardır
Daha insancıl yapar
Nerede olduğumuzu bildirir
Meditasyon ;
Beden , zihin ve ruh sağlığını en üst düzeyde birleştirir. Dışarıdaki stres ve gerginliklerden kurtarıp , rahata ve huzura kavuşturur. Meditasyon kendimizi tanımamızda yardımcı olur.




MEDİTASYONUN YARARLARI
Stres, gerginlik, sürmenaj vb. zihinsel sorunlara karşı dayanıklılık kazandırır.
Konsantrasyon yeteneğini arttırır.
Sorunları kendi düşüncemizle çözmemizi sağlar.
Zihindeki karmaşık,duygu ve düşünceleri düzene sokar.
Eylemlerin en iyi şekilde yapılmasına yardım eder.
Kişiyi dış etkenlerin kölesi olmaktan kurtarır, kendisinin efendisi yapar.
Özgüveni, iş ve yaratıcı gücünü geliştirir.
Biyolojik olarak gençleştirir.
İçerde uyuyan ışık ve gizli güç keşfedilir.
Sevgi,saygı, iç ve dış temizliğe daha çok önem verilir.
Pozitif düşünceyi geliştirir.
Enerjinin stoklanmasını , ekonomik ve verimli kullanılmasını sağlar



MEDİTASYONA BAŞLARKEN
Ne zaman yapılması gerektiği değil , sürekli yapılması önemlidir
Soluk alıp vermeyi iyi öğrenin
Meditasyon öncesi ılık bir duş alın
Duruşları doğru yapın,(Yatay ve dikey meditasyon )
Meditasyon ve ses ( yağmur, fırtına, dalga gibi doğal sesler meditasyonun kalitesini arttırır.)


Hangi hallerde meditasyon yapılmaz
Kişi kendine muktedir olduğu sürece hastalıkta ve sağlıkta meditasyon yapılabilir



BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRME MEDİTASYONU
Özellikle bir hastalığın ilk belirtilerini hissettiğinizde yapılırsa etkili olur, ama eğer onu sık aralıklarla ve yoğun bir odaklanmayla yaparsanız ilerlemiş hastalıklarda da işe yarar. O ayrıca enerji alanınızı karıştıran herhangi bir olumsuzluk formunu da etkisiz kılabilir.İşte bu meditasyon :

•Birkaç dakika boş kaldığınızda, ve özellikle gece uykuya dalmadan önce son şey , ve sabah yataktan kalkmadan önce ilk şey olarak, bedeninizi bilinçle doldurun. Sırt üstü uzanın , gözlerinizi kapayın.

•Önce dikkatinizi bedeninizin değişik bölümlerinde , ellerinizde, ayaklarınızda,kollarınızda, karnınızda vs. odaklayın. Yaşam enerjisini bu bölümlerin içinde mümkün olduğunca yoğun bir biçimde hissedin.

•Her bölüm üzerinde en az 15 saniye kadar odaklanın.. Sonra dikkatinizi bedeninizde , ayaklardan başa ,baştan ayaklara birkaç kez dalga gibi dolaştırın. Bunun sadece 1 dakika alması gerekir.

•Bundan sonra , içsel bedeninizi bir bütün olarak , tek bir enerji alanı olarak hissedin. Birkaç dakika kadar bu hissi sürdürün. Bu zaman esnasında yoğun bir biçimde mevcut olun,bedeninizin her hücresinde mevcut olun.

•Eğer zihin ara sıra dikkatinizi bedenden çekmeyi başarır ve siz kendinizi bir düşüncede kaybederseniz aldırmayın. Bunun olduğunu fark eder etmez, dikkatinizi yine içsel bedene yöneltin



Meditasyon'un Temel amacı ruhsal dayanıklığınızı tanımanızı sağlayarak sizi kendi
iç gücünüzle temasa geçirip Günlük bedensel çalışmanızı insanlarla ilişkilerinizi ve Genel
olarakta hayatınızı belemek ve zenginleştirmektedir. Derin Meditasyon sırasında zihin,
beden ve ruh arasında buyuk bır ouyum oluşur; insan bu üç yönden de kendini cok daha
rahat ve iyi hisseder.


Meditasyon Düzenli ve sürekli yapıldığı zaman tam olarak yararını ve amacına ulaşabilirsinizç
Sizi Günlük yaşamın verdigi aşırı Gerilim Stres Acı ve derin çatışma hissinden arındırır ve kendinizi yeniden enerji ve ruhsal bakımdan güçlendirir. Meditasyonun günlük bir alıştırma
haline gelmesi tum zihnin ve dikkatin bir noktada yoğunlaşmasından kaynaklanan o rahatlatıcı
sükünet ve dinginlik giderek daha çekici hale gelir. Meditasyon müthiş bir iç rahat
laması yardım çare haline gelir. Giderek yüksek benliğinizi ve bilincinizi daha yakından tanır ve
kabullenirsiniz. Yüksek yetenek ve güçlerimizi daha yakından tanıdığımızda onlar bize kendi
hayatımızla ve hayatımızın daha yüksek amacıyla ne yaptıgımızla bağıntılı olarak hizmet ederler
çünkü onlar bizi uyumumuza bağlarlar.



NASIL MEDİTASYON YAPMALI?


Meditasyondan yararlanmak için altı temel koşul vardır:
1- Meditasyon yapabileceginiz, ses, hareket, ışık, insanlar gibi dikkatinizi dağıtabilecek şeylerden yeteri kadar uzak bir yer.
2- Fiziksel ve zihinsel rahatlık. Ufak rahatsizlıklar meditasyonun kalitesini bozacak gücte olmayabilir.
3- Dengeli, dik ve rahat bir oturma şekli.
4- Sessiz, yavaş, yumuşak ve düzenli bir solunum.
5- Dikkatin üstüne toplanacağı bir meditasyon objesi ve uyarıcısı. Bunun yirmi dakika
kadar var olmasi yeterli­dir.
6- Dengeli farkında oluş.



DURUŞ ŞEKİLLERİ
MISIRLI DURUŞU
Bu duruş, arkası dik bir sandalyede oturmak şeklindedir. Kalçalarınızı sağa sola, öne arkaya hareket ettirerek ağırlığın toplandığı denge noktanızı bulup sandalyeye sıkıca bastırarak oturun. Yeni başlayanlar, parmaklarını kalçalarının altına koyarak, oturma ile ilgili kemiklerin maksimum baskı yaptığı bu noktayı bulabilirler. Sonra parmaklar çekilerek, sol elin arkası sağ elin ayasında olarak kavuşturulup, başparmaklar birleştirilerek kucağa yada sol elin ayası sol, sağ elin ayası sağ üst bacağa yerleştirilir.Ellerin anlatıldığı şekilde kavuşturulmasına Budist pozisyonu denir. Sol eli sağ el üstüne koymaktaki amaç, daha aktif olan sağ örmenin verdiği emniyet duygusudur. Sırtınızı kasmadan dik tutarak oturun. Başınız omuzlarınınz aynı çizgide olmalıdır ve çenenizboynunuzun önyüzü ile dik açı oluşturmalıdır. Bu öneriler bütün oturma durumları için geçerlidir Bu pozisyonda solunum, doğal olarak karından yapılır. İnsanı içsel bir farkındalığa götüren seziş ve denge hali ortaya çıkar.


KOLAY DURUŞ
Ayak bileklerini çaprazlayıp, izleri zorlamadan yere yaklaştırarak bağdaş kurup oturmak, oturma şekillerinin en kolayıdır. Sırtın ve başın tutulmuş şekli Mısır Duruşu'nda olduğu gibidir. Eller Kavuşturulmuş ve baş parmaklar birleştirilmiş olarak kucağa konabilir ya da geleneksel kolay duruşunda olduğu gibi sağ bileğin arka yüzü sğ diz üzerine ve sol bileğin arka yüzü sol diz üzerine yerleştirilir Giderek ,dizler değecek kadar yere yaklaşınca, kusursuz duruşa, Lotus Duruşu'na erişmeye hazır olduğunuzu sezersiniz. Bu arada bu iki pozisyon için hazırlayıcı pratikler yapmalısınız. Karından ve düzenli olarak soluyun, ayak bileklerinizi çaprazlamayı, bazen sağ olsun, bazen de sol sağın üzerine gelecek şekilde değiştirin. Dizlerinizi yere iyice yaklaştıra bildiğiniz zaman ayak bileklerinizi çapraz durmadan çıkarıp bir ayağı dokunacak şekilde diğerinin önünde tutarak dizlerinizi yere değirebildiğinizi görürsünüz. Bu Birmanya Duruşudur.


JAPON YA DA YILDIRIM DURUŞU
Bazıları buna kolay duruşun alternatifi olarak görürler. Yerde dizler bitişik ve sırtınız dik olarak, topuklarınızın üzerine oturun.Bu geleneksel Japon duruşu , Hindistan Yogası'ndaki pek çok duruş için başlama pozudur. Sanskrit Yogi ismi 'Yıldırım duruşudur. Sağ el ayası sağ üst bacağa, sol el ayası ol üst bacağa yerleştirilir ya da eller yukarıda anlatıldığı şekilde kucakta kavuşturulur. Serbestçe, burnunuzdan ve karnınızdan soluyun. Diz ve ayak bileği eklemleriniz başlangıçta zorlana bilir.Kalçanızın altına ve ayak bileklerinizin arasına bir minder koyarak rahatlıya bilirsiniz. Dizleri korumak için bazı Japonlar meditasyon süresince bir minder kullanırlar.Batılılar bunu çekinmeden uygulayabilirler.



KUSURSUZ DURUŞ
Bacaklarınızı açık olarak uzatarak yere oturun. sol bacağınızı kıvırıp, dizinizi kavrayarak sol tabanınızı sağ bacağınızın içyüzüne,topuğunuz apış aranıza gelecek şekilde dayayın. Sol diz yere değsin ve sağ bacak uzatılı kalsın Ellerinizi, üst üste baş parmaklarınız birbirine değecek şekilde kucağınızda kavuşturun yada sağ bileğinizin sırtını sağ, sol bileğinizin sırtını sol dizinize yerleştirin. Serbestçe karından soluyun ve en az bir dakika süreyle hareketsiz oturun. Sonra sol bacağınızı açıp, sağ bacağınızı toplayın. Bir dakika dinlendikten sonra aynı hareketi , önce sol , sonra sağ bacağınızı kıvırarak tekrarlayın.Bu sırtın dikleşmesi bacakların ve kalçanın oynaklık kazanması sinirlerin yatışması açısından yararlı bir egzersizdir. Yoga'da elleri belli bir şekilde tutma geleneği vardır. Sol bileğin sırtı sol sağ bileğin sırtı da sağ dize dayanır.Baş parmak la işaret parmaklarının uçları
daire oluşturacak şekilde birbirine dokundurulur.Diğer üç parmak ise yan yana ve açık olarak tutulur




NEREDE MEDITASYON YAPMALI?

Düzenli olarak meditasyon yapmak için, evinizin, diğer insanlardan, gürültüden, rüzgárdan, yanıp sönen ışıklardan uzak, rahat ve sessiz bir köşesi en uygun yerdir.


Dikkat dağıtabilen bu etkenlere karşı bazı insanlar, diğerlerinden ha toleranslıdır. Bazı kişiler, bir dereceye kadar olan gürültü ye kargaşa içinde, trenlerde, otobüslerde, park sıraları­nda, şehir meydanlarında meditasyon yapabilme yeteneğine erişmişlerdir. Ama çoğunlukla evlerin sessiz ye rahat odası tercih edilir. Odada telefon varsa fişi çekilmelidir.




FİZİKSEL VE ZİHİNSEL KONFOR

Burada da kişisel tolerans dereceleri değişiktir.Fiziksel ağrı ya da zihinsel huzursuzluk, meditasyon'u kesintiye uğratabilir veya engelleyebilir. Normal bir ortamda rahatınızı sağladıktan sonra, kendinizi hazırlayıp meditasyon'a oturabilirsiniz.
Banyo yapmak veya elinizi yüzünüzü yıkamak, burnunuzu temizlemek, dişlerinizi firçalayıp ağzınızı su ile çalkalamak, gözlerinize soğuk su carpmak, gevşemenize yardımcı olur.
Bol bir kiyafet giyin, kravat, kemer gibi sıkı giyecekleri çıkartın ya da gevşetin. Ayakabılarınızı çıkartın Yanlız üşümemeye dikkat edin.
Eğer burnunuz tıkalı değilse, ağzınızı kapatıp burnunuzdan soluyun. Bazı geleneklere göre, meditasyon süresince dilin ucu damağa değmeli, diğerlerine göre üst dişlerin arkasına değmeli ve dil ağızda düz yatmalıdır. alt dişierin arkasına dayanması bana en doğal şekil gibi görünuyorsa da siz dilinizi size en uygun gelen şekilde tutun. Ağzınıza salya akması, derin bir gevşemenin işaretidir. istiyorsaniz yutabilirsiniz. Ayni şey kaşınma duygusu için de geçerlidir, kaşıyın ve meditasyona dönün.

Gözler açık mı olmalıdır, kapalı mı? Eğer çevrenizdeki bir objeye bakarak meditasyon yapıyorsanız, gözleriniz açık olacaktır. Daha sonra objeyi hayal etmek için gözlerinizi kapayabilirsiniz. Genelde, rneditasyon süresince gözleri kapayarak görüş uyarımını kaldırıp, dikkati içe yöneltmek daha iyidir. Yoga'nın babası Patanjali'nin dediği prayahara ‘içine çekilme' duygusu için, gözleri kapamak Önemli bir adimdir.

Meditasyon'da dört temel süreç harekete gecirilir:
1.İmgeleme (zihinde canlandırma yoluyla)
2.Bedensel hareketlerin farkında olmak
3. Ruhsal sinir sistemi'nin islevlerini yerine getirmesi.
4.Kişinin iç uzamı ile sonsuz dış uzam arasında bağlantı kurulması(buna varoluş ile doğrudan bağlantı denilebilir).


İmgelem denildiğinde genellikle gerçek değilmiş gibi düsünülür. Ancak imgelem olabileceği tek şekliyle engerçek zihinsel çalısmalardan biridir ve zihnin en yaratıcı işlevlerindendir. Gerçek olan yada gerçeğe dönüşen her şey imgelemede başlar. Büyük icatların tümü, sanatta ve muzikteki en harika yaratılar, devrim yaratan büyük cıkışlar hep imgelemede başlar. İlk bakısta, imgelemin yaratıları henuz fiziksel olarak uretilmiş olduklarından, gerçek değilmiş gibi görüne bilir. Fiziksel olarak varlığınızla ilgili farkındalığınızı artırmak, bedeninizin nasıl çalıştığının bilinçli olarak farkında olduğunuz meditasyon surecinde kullanılan diğer bir önemli sureçtir.




DÜZENLİ SOLUNUM

Meditasyon süresince,eğer tıkalı değilseler burnunuzdan soluyun,öyleki her soluk alışta karın biraz yükselsin ve her verişte düzleşsin. Her soluk alışta kubbe şeklinde olan diafram alçalarak, karnı dışaiter; her solu verişte ise yükselir ve karın düzleşir.
Binlerce yıl önce Doğulu mürşitler, solunum ile zihinsel durum arasında bağlantı olduğunu sezdiler. Solunumun, insan tahrik edildiği, heyecanlandığı zaman,yavaş,yumuşak ve düzenli olduğunu gördüler.
Bu nedenle, meditasyon ustaları öğrencilerine, meditasyona başlarken sezsiz, yumuşak ve yavaş solumalarını önerirler. Bu şekildeki solunum, kişiyi dengeli bir sükunete yönlendirir, daha sonra meditasyon derinleştikçe solunum kendiliğinden yavaşladığı, düzenli ve sezsiz olmaya başladığı gözle görülür bir olaydır.Yapılan testler, meditasyon süresince oksijen tüketiminin yüzde yirmi kadar düştüğünü gösterir.
Hangi meditasyon yöntemini kullanırsanız kullanın, ilk oturduğunuz zaman dikkatinizi pasif olarak iki üç dakika içi solunumunuza yöneltmeniz çok yararlı olur. Zihninizi daha çabuk sakinleştirecek başka bir yöntem yoktur. Karından solumanın uyandırdığı duygu ve kasların yükselip alçalması, gibi dikkati toplayarak yapılan meditasyonda çok önemli bir noktayı oluşturur.



KOLAY BİR MEDİTASYON UYGULAMASI...
Yeni başlayanlar solunuma konsatre olarak yapılan meditasyonu kısa zamanda
kavrarlar ve çok tatmin edici bulurlar.Bu yöntem, sadeliğin getirdiği yararlar içerir.
Baş,boyun ve sırtınızı dengeli bir halde tutarak, meditasyon duruş şekillerinden birini uygulayarak hareketsiz oturun.Böylece, pasif olarak solunumuzun farkında
olacaksınız. soluk alış kısa bir duraklama, kirli havayı akciğer ve solunum yollarından veriş, yine kısa bir duraklama ve yeniden solunuma başlayış. Soluk alış
yada verişin başlangıcı. ortası, sonu sürekli olarak hissedilmelidir. Eğer dikkatiniz
dagılırsa, yeniden meditasyon objesi üzerinde toplayıp orada tutmaya çalışın.
Dikkatin kayması kaçınılmaz bir olaydır ve normal karşılanmalıdır. Meditasyon Deneyimleri artıkça, dikkat kendiliğinden ve kolayca solunuma döner. Yeni başlayanlara bazen soluklarını birden ona kadar saymaları ve yeniden başa dönmeleri önerilir. sayımsa soluk alışta yada soluk verişte olmalıdır.
Dikkati üzerinde toplamak için en iyi noktanın neresi olduğu konusunda farklı görüşler vardır. soluk alış ve veriş yerine bedenin daha belirli bir parçası üzerine
de konsantre olabilirsiniz. Sizin yapabbileceğniz en iyi şey, hemen solunuma konsantre olarak meditasyona başlamaktır. ileride pasif sezgiyi geliştirmek için
'soluk'tan başka objeler kullanılan diğer yöntemleri denersiniz...







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Küfür, hakaret içeren yorumlar yayınlanmayacaktır.
Teşekkürler..

Bumerang - Yazarkafe

Bumads

Mart 2007'nin "En iyi blog"u Seçilmişti blogum!Teşekkürler destekleyen herkese...